價值觀自由講 首頁
 常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊   個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

小學生都講粗口

發表新主題   回覆主題    價值觀自由講 首頁 -> 尊重別人
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
esther

發表發表於: 星期五 八月 17, 2007 1:38 pm    文章主題: 小學生都講粗口 引言回覆

有時...係街上面見到...小學生都學人講粗口,
都真係覺得幾核突.
尤其係廣東話既粗口, 要幾難聽有幾難聽,
咁細個小朋友講出黎, 真係.... Evil or Very Mad

講粗口, 中學生就更多.

如果真係識尊重別人, 咁一定講唔出呢...野.

不過我覺得有部分家長都要負責任,
因為好多時...仔女講粗口, 係因為平時都聽見父母咁鬧人,
咁久而久之自己咪又學埋囉.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Ben神

發表發表於: 星期五 八月 17, 2007 4:39 pm    文章主題: 引言回覆

非常同意~~!!! Cool
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
鄭太

發表發表於: 星期日 八月 19, 2007 8:10 pm    文章主題: 引言回覆

冇錯,
...的小朋友識講粗口,
好多時都係因為聽到自己父母講,
學下學下咁學番...黎,
搞到自己都講埋出口!!
但我都見過好多小朋友既父母唔講粗口,
但佢地都會識講,
原因就係...係香港其實隨時隨地都可以聽到人地講粗口,
最常見既情況就係搭小巴聽到司機講粗口,
...係街行過...的環境比較雜...的既公園又會聽到.........

幾年前我聽過另一位家長講既一個故事,
一個小學生參加學校搞既...,
佢係風紀亦都係班長,
但係有一晚...係老師巡房既時候聽到佢好大聲講粗口,
結果.........
冇任何一位老師罰過佢,
因為人人都知道佢本性唔係壞,
只係人講佢又學人講!!
去完...番到學校,
班主任淨係同呢位學生講:
「講粗口其實我都識講,
不過識講還識講,
我就一定唔會講,
因為我識得尊重別人既同時,
亦都識得尊重自己!!」
回頂端
欣欣媽

發表發表於: 星期日 八月 19, 2007 8:23 pm    文章主題: 引言回覆

絕對同意上以果位老師既講法,
其實做每一樣野,
都要尊重別人,
同時尊重自己!!!

我好耐之前...係一間酒樓短期做過推車賣點心既阿姐,
每次推番架車入廚房補充番...的點心再囉出去賣既時候,
總係聽到...的廚房佬講一句說話之前,
都要加番句粗口上去!!
但時間耐...左,
佢地知我唔講粗口,
每次我入...黎既時間佢地講粗口都覺得唔好意思,
所以自此我每一次入去都好少聽到佢地講粗口喇!!!
呢種就係真正尊重別人既表現,
所以教育自己既小朋友,
點樣去尊重別人,
為自己既行為負上責任好重要!!!!!!
回頂端
陳姑娘

發表發表於: 星期日 八月 19, 2007 9:30 pm    文章主題: 引言回覆

很多人認為講粗口其實是表達情緒的一種,
這個講法我實在不敢苟同,
表達情緒的方法有很多種,
更何況如果表達情緒之方法會影響到別人的話,
我們更加不應該去做出來,
影響別人之餘,
亦會教壞小朋友!!
回頂端
薯仔

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 12:10 pm    文章主題: 引言回覆

我同老豆去睇波都聽到好多粗口,
感覺上都覺得佢地其實好唔識得尊重...球員,
人地都係踢場波...者,
有時見到自己鐘意...球星俾人用粗口鬧,
更加覺得佢地唔識得尊重人
回頂端
朗拿甸奴

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 12:21 pm    文章主題: 引言回覆

小朋友講粗口呢家野真係好惡搞,
我見過有些小朋友的爸爸是地盤工人,
開口埋口句句粗口,
搞到那些小朋友的價值觀錯唒,
覺得講粗口沒有甚麼大不了,
認真惡搞.........
回頂端
vivien

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 2:39 pm    文章主題: 引言回覆

朗拿甸奴 寫到:
小朋友講粗口呢家野真係好惡搞,
我見過有些小朋友的爸爸是地盤工人,
開口埋口句句粗口,
搞到那些小朋友的價值觀錯唒,
覺得講粗口沒有甚麼大不了,
認真惡搞.........

係...…有時...係麥當當、地鐵…等地方見到...小朋友同家長相處我都睇到凸哂眼 Shocked
我見過爸爸用粗口鬧個仔…
跟住
個仔又用返粗口黎鬧老豆…@@

根本個小朋友都唔覺得有錯…
回頂端
Joyce

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 4:39 pm    文章主題: 引言回覆

實不相瞞,
我老公都係講粗口之人,
佢做倉既,
個個都粗口爛舌,
不過番到屋企我一定唔俾佢講,
費時佢教壞唒小朋友!

我們做父母既都只係可以做到這一些,
我都知道佢地一定會有機會...係出面聽到其他人講粗口,
唯有教多一點佢地,
咁樣係不對的啦
回頂端
esther

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 11:01 pm    文章主題: 引言回覆

陳姑娘 寫到:
很多人認為講粗口其實是表達情緒的一種,
這個講法我實在不敢苟同,
表達情緒的方法有很多種,
更何況如果表達情緒之方法會影響到別人的話,
我們更加不應該去做出來,
影響別人之餘,
亦會教壞小朋友!!

同意~
我成日都認為,
...人要用粗口先表達到情緒,
即係佢地本身唔識得好好咁表達情緒.

鄭太 寫到:
但我都見過好多小朋友既父母唔講粗口,
但佢地都會識講,
原因就係...係香港其實隨時隨地都可以聽到人地講粗口,
最常見既情況就係搭小巴聽到司機講粗口,
...係街行過...的環境比較雜...的既公園又會聽到.........

又同意~
我記得睇戲同電視好多時都有機會接觸到粗口.
譬如劉華都試過...係節目度講&...;杏加橙&...;當笑話.
小朋友唔明又可能跟住講.
明左以為得意又跟住講.

所以我識得...人係有管制仔女睇咩電視節目, 唔係俾佢地自己自由選擇.

其實父母 / 老師會唔會同下...小朋友講下...粗口既意思呢?
好多都係同「性」有關, 又或者係咒詛咁, 全部唔只好唔尊重人, 仲係極之侮辱,
等佢地知道並唔係普通一句&...;發洩情緒&...;既形容詞咁簡單~
回頂端
zzzummer

發表發表於: 星期六 十二月 01, 2007 11:18 pm    文章主題: 尊重別人 引言回覆

正確, 粗口其實變成香港文化的一部份! 好像我今日出去做義工與智障人士活動時, 竟然發現有幾個說話表達能力有問題的學員都竟然識講粗口 Shocked 令我驚訝!
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    價值觀自由講 首頁 -> 尊重別人 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票