價值觀自由講 首頁
 常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊   個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

有... 人話樂觀係一種習慣…

發表新主題   回覆主題    價值觀自由講 首頁 -> 樂觀
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
小風

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 2:54 pm    文章主題: 有... 人話樂觀係一種習慣… 引言回覆

只要由細細個開始,凡事都向... 諗
以後個人都會變得好...
但到底點樣先可以...????

就好似我個補習學生咁,佢今年十四歲,男仔,
佢成績唔好,我可以話佢運動方面叻
但係佢話自己矮,仲話個個同學都高過佢

當然,我會同佢講,叫佢諗自己既好處…

有時,有...野,真係好難向... 諗…

大家又點認為呢?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
陳姑娘

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 3:35 pm    文章主題: 引言回覆

要時常從...的方向去想,
其實十分困難!
好像我最近以錄影形式來追看的一套舊電視劇「妙手仁心」,
劇中的角色阿...也曾經有過很消極的想法,
在等待化驗自己是否患有絕症的報告的那幾天,
他實在很難過,
渡日如年!

要面對像他這樣的情況,
實在很難去想得.........
所以我認為除了要時常想得...,
更要活得...!!
活得樂觀的人生才不會白過,
要每一天都活得有意義,
人生才有意思的!
我有一位認識了十多年的好朋友,
由讀書到出來社會做事,
其他朋友都時常取笑他經常不出席大家的聚會,
又說他太不捨得花錢,
可是,
他最終是我們眾人之中最早儲夠錢結婚的一位!
就是因為他有自己的方向,
積極的過每一天,
更計劃將來,
組織一個屬於自己的家庭,
當時別人怎樣取笑他根本就不大重要哩
回頂端
薯仔

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 3:37 pm    文章主題: 引言回覆

我成日聽到別人說,
唔開心又要過日子,
開心又要過日子,
為何不開開心心咁過呢??!?!!
回頂端
晴天公仔

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 4:31 pm    文章主題: 引言回覆

薯仔 寫到:
我成日聽到別人說,
唔開心又要過日子,
開心又要過日子,
為何不開開心心咁過呢??!?!!

但係有時真係好難諗得好...…
對住... 小朋友唔開心,要引導佢地向... 真係有... 難度…@@
回頂端
張先生

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 11:57 pm    文章主題: 引言回覆

晴天公仔 寫到:

但係有時真係好難諗得好...…
對住... 小朋友唔開心,要引導佢地向... 真係有... 難度…@@

其實教仔女最緊要以身作則.
如果父母平時想法都正面、樂觀,
小朋友唔多唔少都學到.
但如果自己都唔係咁樂觀, 就自然好難引導佢地樂觀架喇.

晴天公仔你有小朋友未?定係你係教書/做社工要對住小朋友?
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    價值觀自由講 首頁 -> 樂觀 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票